Canon GP-E2 GPS

Artikelcode: CAGPE2
|
|
Canon GP-E2 GPS

€ 242,50

€ 200,41 excl. btw

Direct leverbaar
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*

  • Dit product wordt gratis verzonden binnen Nederland, België en Duitsland!
  • Met 2 jaar garantie
  • 30 dagen bedenktijd
  • Onze klanten waarderen ons met een 9.5!

Productinformatie

Canon GP-E2 – Geo-tag opnamen met een compacte, lichtgewicht GPS
Met de GPS-ontvanger GP-E2 lanceert Canon een nieuw, compact en lichtgewicht GPS-apparaat dat fotografen in staat stelt hun opnamen eenvoudig te voorzien van geotags, oftewel geografische informatie.

De Canon GP-E2 GPS ontvanger voorziet uw foto’s van informatie m.b.t. de plaats waar de foto gemaakt is (in termen van lengte- en breedtegraad) en geeft tevens de richting aan waarin de opname werd gemaakt. De informatie wordt opgeslagen in de EXIF data van de foto, welke u vervolgens makkelijk kunt terughalen/exporteren en kunt laten weergeven met Google Maps of de meegeleverde Map Utility software. Ook bent u in staat om met de GPS Logger functie uw route te volgen door met regelmatige tussenpozen GPS-gegevens op te halen, ook als de GP-E2 niet aan uw camera bevestigd is.
Kenmerken
- GPS met hotshoe-aansluiting voor compatibele EOS camera’s
- Digitaal kompas registreert opnamerichting
- UTC-tijd voor nauwkeurige cameratijden
- Voegt locatie- en hoogtegegevens toe aan metadata van opnamebestand
- Log modus
- Draagbaar ontwerp, voeding met 1xAA batterij
O.a. geschikt voor

- Canon EOS-1D X
- Canon EOS 7D
- Canon EOS 5D Mark III
- Canon EOS M (Complete Lijn)
- Canon EOS 7D Mark II
- Canon EOS 80D

Canon logo

Over Canon

Canon is sinds de oprichting in 1937 een toonaangevend leverancier op het gebied van Digital Imaging en Informatie Technologie, voor zowel particulieren als bedrijven. Met de welbekende EOS spiegelreflexcamera's, Powershot compactcamera's, professionele videocamera's, printers, verrekijkers en meer inspireert Canon dagelijks duizenden fotografen en filmers om tot boeiende foto's en films te komen.

Bekijk alle producten van Canon

Accessoires voor de Canon GP-E2 GPS

Reviews van de Canon GP-E2 GPS

Wat vinden anderen van dit product?

Perfecte GPS data bij je foto's

op 17-06-2019

Er zijn veel online reviews te vinden over de Canon GP-E2 waarbij vaak de hoge prijs als zwaarstwegende punt wordt genoemd om van de aanschaf af te zien. Als alternatief wordt dan vaak verwezen naar smartphone Apps die een log kunnen registreren waar je dan (later) je foto's op kunt 'mappen' (o.b.v. identieke tijdsinstelling tussen smartphone en camera).
Ook ik heb dit een paar keer gedaan, maar hier kleven tal van nadelen aan:
- De tijdsinstellingen tussen de twee apparaten (smartphone en camera) blijken achteraf niet te kloppen
- De App vraagt ERG veel van je smartphone batterij (lege smartphone na minder dan een dag gebruiken)
- De intervalinstelling om GPS info vast te leggen is vaak te grof (vanaf 1 minuut)

Na lang wikken en wegen (met name vanwege de prijs) toch maar gekozen voor de GPS unit van Canon. Er 'blijken' alternatieven aangeboden te worden via Amazon en Aliexpress (zoek maar eens op 'GPS unit for EOS-70D'), maar de ervaringen zijn ronduit vernietigend dus dat was voor mij geen optie.
Dus ja, het kost wat, maar Canon kennende krijg je ook wel wat.

Ik heb nu een aantal dagen met de unit gespeeld, en ik moet zeggen dat ik meer dan tevreden ben. De unit ziet en voelt erg degelijk en hij wordt geleverd met (bijna) alle benodigde kabels, een (te) nauwsluitende case voor als je de unit puur als logger wilt gebruiken waarmee je hem aan je camera-strap of riem kunt dragen, en nog een apart zakje waar je zowel de unit (zonder case) en alle kabels in kunt doen.
Waarom zonder case? Nou, omdat deze zo strak om de unit zit blijft er wat klittenband ongebruikt en dat 'kleeft' aan de binnenkant van het zakje wat nogal irritant is.
Jammer genoeg is er geen handleiding bijgesloten, die moet je apart als een PDF downloaden bij Canon. Dit geld ook voor de Map Utility software van Canon.

De unit kun je op twee(!) manieren op je camera aansluiten:
1 Via de flitser hotshoe boven op je camera
2 Via een van de meegeleverde kabels die in lengte verschillen (25cm of 150cm )

Dat van die kabel (punt 2) wordt in veel reviews (gemakshalve?) vergeten te vermelden.
Want ik heb vaak gelezen dat het jammer is dat de flitser hotshoe bezet is wanneer je én de GPS én een flitser wilt gebruiken. Dit is dus gewoonweg niet waar!
Door de unit met de kabel aan te sluiten kun je de flitser hotshoe voor je flitser gebruiken en tegelijkertijd dus ook de GPS unit!

Wat ook vaak als nadeel wordt opgevoerd is het feit dat de unit een eigen batterij nodig heeft (een standaard 1.5V AA batterij) en dus geen gebruik maakt van de camera batterij.
Nou, aangezien GPS nogal wat 'power' vraagt ben ik blij dat Canon voor die eigen batterij heeft gekozen.
Ok, het is wat onhandig, maar Canon belooft (afhankelijk van hoe vaak je wilt loggen) dat een batterij toch wel erg lang meegaat. Een voorbeeld:
Je logt elke 1 seconde (!), dan gaat je batterij 10 uur mee.
Je logt elke 15 seconden, dan gaat je batterij 39 uur mee.
Je logt elke 5 minuten, dan gaat je batterij zelfs 92 uur mee.
Alleen al het feit dat je de GPS zo vaak (per seconde) kunt laten loggen is erg indrukwekkend, de App die ik voorheen gebruikte (GeoTag) begon vanaf 30 seconden.

Maar goed, loggen (vastleggen van afgelegde routes) is niet wat iedereen doet.
De meesten willen gewoon GPS data in de foto opslaan zodat je later in bv. Lightroom kunt zien waar die foto is gemaakt.
Nou, dat werkt als een tierelier.
Nadat je de GPS op je camera hebt gezet, en je via het camera-menu de GPS hebt geconfigureerd worden automatisch die GPS data aan je foto's toegevoed. Super handig, en werkt zonder problemen in Lightroom (via de Maps tab). Maak je veel foto's achter elkaar, dan is het verstandig om de logging in te stellen op 1 seconde, zodat elk van je foto's de GPS data heeft. Een langere logging tijd kan er namelijk voor zorgen dat een aantal foto's geen GPS data heeft. Op zich geen probleem overigens, dit is eenvoudig in Lightroom te corrigeren.

Het mooie is ook dat de unit de tijd van je camera automatisch kan aanpassen aan de tijd die de GPS ontvangt. Ofwel, je reist door allerlei tijdzones (Europa, USA, Azië) en dankzij de unit is de 'capture-time' van je foto's altijd correct! Geen (vaak achteraf) gedoe om de tijd te corrigeren, of dat je vergeet de tijd van je camera aan te passen aan de plek waar je bent.

Maar, er is altijd een maar ..., het lijkt wel alsof de tijd niet correct is wanneer je in het camera menu aangeeft die via de GPS unit te laten corrigeren. Dat komt omdat GPS gebruik maakt van UPC time, en die 'klopt' niet met onze tijd als er sprake is van winter- of zomertijd. Geen paniek, ook dat wordt automatisch gecorrigeerd!

Zoals gezegd, foto's worden met de juiste tijd en GPS info aangevuld. Hier heb je eigenlijk geen omkijken naar.
Wanneer je ook wilt loggen (het vastleggen welke route je hebt afgelegd wanneer je foto's aan het maken bent of aan het reizen bent), dan loop je (achteraf) toch tegen een paar problemen aan.
Canon heeft een Map Utility programma waar je de gemaakte logs in in kunt lezen en die vervolgens op een kaart (Google Maps) getoond wordt. Erg leuk.
Maar die route wil je bijvoorbeeld ook in Lightroom gebruiken ... aj, dat wordt lastiger maar niet onoverkomelijk.
Vanuit de software van Canon kun je de log-file exporteren naar een *.kmz bestand dat je in Google Earth of Google Maps kunt gebruiken, maar daar kan Lightroom niets mee. Je moet dus op zoek naar een programma die de Canon *.log bestanden kan omzetten naar *.gpx bestanden die Lightroom begrijpt.

De afgelopen dagen heb ik twee programma's geprobeerd: GPSbabel en HoudahGPS.
Beiden zijn (zover ik weet) voor zowel Mac als Windows gratis beschikbaar.
Lang verhaal kort: ga voor HoudahGPS. Je kunt hier bij de tab 'Convert' een standaard Canon log file selecteren en vervolgens laten exporteren (Output) als *.gpx bestand.
Dit bestand wordt vervolgens zonder problemen (!) door Lightroom herkend. Super!
Na veel proberen en testen kan dit waarschijnlijk ook met GPSbabel, maar ik was na ruim een uur de weg in dit programma helemaal kwijt en ik kreeg er geen fatsoenlijk *.gpx bestand uit (grappig is overigens wel dat HoudahGPS in de achtergrond GPSbabel gebruikt voor de conversie).

Kortom.
Ik ben heel erg blij met de GP-E2.
Ja, het is een duur stukje 'speelgoed' maar ik denk er jaren plezier van te hebben
Het werkt.
Ik gebruik het met een Eos70D.

Voordelen
- Eenvoudig in te stellen via het camera menu
- Wordt meteen door je camera herkent
- Op twee manieren op de camera aan te sluiten: hotshoe of kabel
- Relatief lange batterij duur
- Oerdegelijke constructie zoals we van Canon gewend zijn.
- Ook als logger te gebruiken. Hiervoor hoeft de GP-E2 niet op de camera te zitten.
- Herlaadbare batterijen kunnen ook worden gebruikt (reken wel op mindere batterij duur, omdat dit type batterij vaak minder power heeft dan de niet-oplaadbaren)
- Sluit je de GP-E2 op je computer aan (om logger logs te downloaden) dan wordt de batterij van de unit niet gebruikt.

Nadelen
- Er wordt geen kabel meegeleverd om de GP-E2 op je computer aan te sluiten, hiervoor moet je de kabel die bij je camera is geleverd gebruiken (hopelijk kun je die nog ergens vinden).
- Instellen van de GP-E2 kan enkel wanneer die is aangesloten op je camera of PC, er zijn geen instel mogelijkheden op de unit zelf
- De meegeleverde case is wel erg 'krap'
- Duur. Maar ... absoluut waar voor je geld

John

op 08-04-2017

Op vrijdagmiddag heb ik de Canon GP-E2 receiver besteld en de volgende dag al is huis gekregen. Deze module gebruik ik op de EOS 7D, en dat werkt geweldig. Zowel de foto's worden voorzien van de geotaks maar ook de log gegevens worden perfect weergegeven. Als hobbyfotograaf ben erg blij als klant bij Cameratools!

Wat vind jij van dit product?

Laat een review achter met jouw mening over dit product. Hiermee kun je andere klanten helpen een goede keuze te maken voor hun volgende aanschaf, en maak jij kans op een cadeaubon t.w.v. € 50,-! Kijk voor meer informatie op www.cameratools.nl/feedback.

Beoordeling*
(slecht) Score Score Score Score Score (heel goed)
Naam bij review*
Jouw e-mailadres*
Jouw ervaring*

Velden met een * zijn verplicht.

Specificaties van de Canon GP-E2 GPS

Merk Canon
Alles gezien? Ga dan weer terug naar boven