Alles over externe harde schijven

Ben je op zoek naar goede en veilige opslag voor al jouw beeldmateriaal? Dan ben je bij ons aan het goede adres! Wij kunnen samen met jou kijken welke opslag het beste bij jou past.

Welke verschillende harde schijven zijn er allemaal?

Je hebt portable harde schijven die compact en licht van gewicht zijn en je gemakkelijk mee kunt nemen. Daarnaast zijn er grotere externe harde schijven die je vaak meer schijfruimte bieden en ideaal zijn om bij je desktop neer te zetten. Deze schijven zijn wat groter qua formaat en moeten vaak van stroom voorzien worden, hierdoor zijn ze wat minder geschikt om mee op reis te nemen bijvoorbeeld.

Als je echt op zoek bent naar veel opslagruimte en professionele mogelijkheden dan kom je al snel bij een Shuttle of Bay terecht. Dit is een unit met meerdere losse harde schijven er in die je vele mogelijkheden biedt zoals verschillende configuratiemogelijkheden zoals  RAID 0 en 1 en vaak van zeer grote opslagruimte voorzien is. Handig aan deze units is ook dat je, mocht er een schijf stuk gaan, je deze eenvoudig kunt verwisselen!

Wat is raid?
• RAID 0 zorgt ervoor dat de gegevens gelijktijdig over de 2 schijven verdeeld wordt, waarbij deze zich als 1 schijf voordoen. Hierdoor heb je maximale doorvoersnelheid.
• RAID 1 spiegelt de data identiek naar beide 2 schijven. Hierdoor heb je de halve capaciteit (3 TB i.p.v. 6), maar heb je altijd een veilige back-up als 1 van de schijven uitvalt.
• De G-RAID Studio kun je ook nog instellen als JBOD. Hiermee haal je geen snelheidswinst, maar heb je 1 overzichtelijke schijf met de volledige opslagruimte.

Lees- en schrijfsnelheid

De snelheid van de harde schijf wordt bepaald door de lees en schrijfsnelheid. Dit wordt veelal uitgedrukt in megabytes per seconde(MB/s) en RPM. Rounds Per Minute geeft aan hoe veel rondjes de harde schijf per minuut kan draaien, veelvoorkomende snelheden zijn 5400RPM en 7200RPM. MB/s geeft aan hoeveel de schijf kan verwerken per seconde. Deze twee factoren bepalen het functioneren van de schijf. Dan heb je nog te maken met een derde factor namelijk de snelheid waarmee bestanden kunnen worden overgezet op jouw PC of laptop. Het type aansluiting bepaalt de snelheid, zo kun je met bijvoorbeeld USB 3.0 al tien keer zo snel bestanden overzetten dan met USB 2.0.

Verschil tussen harde schijven en SSD

Met de komst van SSD, wat staat voor Solid State Drive, is de wereld van harde schijven flink opgeschud. Je hebt bij SSD schijven immers geen bewegende delen meer zoals bij een harde schijf en de overdrachtssnelheid is veel sneller. Het overbrengen van bestanden gebeurt bij een SSD niet met een bewegende arm zoals bij een harde schijf maar met een elektrische lading. Dit maakt de schijf extra snel en ideaal als opstartschijf in bijvoorbeeld een pc of laptop! Ook voor andere klussen die veel snelheid nodig hebben zoals bijvoorbeeld video’s kan een SSD handig zijn. SSD’s zijn net zoals harde schijven voor vele doeleinden geschikt en dan ook verkrijgbaar als interne en externe opslag.

Welke aansluiting heb ik nodig om de harde schijf op mijn computer te kunnen aansluiten?

De aansluitingen vliegen je tegenwoordig om de oren wat betreft elektronica. We zetten de belangrijkste aansluitingen zoals Thunderbolt, USB-C en USB 3.1 even voor je op een rijtje.

Het verschil tussen USB-C en Thunderbolt 3
Een Thunderbolt 3 aansluiting ziet er hetzelfde uit als een USB-C aansluiting. Het verschil zit hem in de functionaliteiten en de benutting hiervan. Op dit moment haalt Thunderbolt 3 het meeste uit USB-C. Zo kun je met een Thunderbolt 3 aansluiting een video en datasignaal versturen én tegelijkertijd het apparaat waar je het bestand naar verstuurd opladen/van stroom voorzien. Hetzelfde geldt voor de USB-C kabels. Ze zien er allemaal hetzelfde uit maar ook hier zit het verschil in functionaliteit. Met de ene kun je alleen bestanden versturen terwijl de andere je apparaat ook van stroom kan voorzien. Dit alles maakt het aansluiten van je apparaat verwarrend en maakt het lastig om na te gaan of dit de juiste kabel is. Het is daarom verstandig om goed op te letten welke kabel geschikt is voor jouw apparaat om mogelijke schade te voorkomen. Koop je een nieuw product en zit hier een USB-C kabel bij? Label deze dan zodat je altijd de juiste kabel eenvoudig kunt terug vinden!

Wil je meer weten?

Ben je er nog niet helemaal uit wat bij jou past of heb je nog vragen? Kom dan gerust langs in onze showroom in Apeldoorn, stuur een mailtje, open de chat of bel met onze product-specialisten via 055 - 538 08 00.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geschreven op dit artikel. Wees de eerste!

Reageer op dit artikel

Naam (wordt getoond)
E-mailadres (wordt niet getoond)
Reactie