Gebruikersreview: Cactus RF60 en Cactus V6

In de rubriek 'Gebruikersviews' laten we klanten en medewerkers van CameraTools aan het woord om hun ervaringen te delen over producten uit ons uitgebreide assortiment. In deze gebruikersreview komt portretfotograaf Mich Buschman aan het woord over de nieuwe Cactus RF60 flitser en de Cactus V6 Wireless Transceiver.

Manueel flitsen wordt door fotografen benut die draadloze creatieve controle over het licht wensen te hebben. Voorwaarde is, dat de afstand van de lichtbron(nen) tot het onderwerp (model) gelijk blijft, om over- en onderbelichting te voorkomen. TTL-flitsen, de automatisch metende vorm, is handig in wisselende omstandigheden, zoals bij een trouwreportage. Een nadeel is, dat TTL-/ ddl metende flitsers merkgebonden en prijzig zijn. Dat geldt ook voor TTL werkende zender-/ontvangersystemen. Het merk Cactus uit Hong Kong brengt al enkele jaren transmitters en receivers uit en combineert deze nu in een geavanceerde ‘transceiver’: de Cactus V6. Tegelijkertijd is er een betaalbare systeemflitser uit, de Cactus RF60. Dankzij de beschikbare 2,4 Ghz radiografische aansturing is er veel meer mogelijk geworden dan voorheen. We testten beide hulpmiddelen.

Flitsers die door flitspulsen of infrarood signalen, afkomstig van andere flitsers of ‘transmitters’ worden aangestuurd zijn beperkt in hun reikwijdte en dus gebruik. Binnenshuis werken ze meestal naar tevredenheid, maar buiten reageren ze vaak niet, gehinderd door objecten of fel zonlicht. Radiogolven gaan door de dingen heen en hebben in ons testgeval een bereik van ongeveer 100 meter. Dankzij de voortschrijdende techniek zijn er allerlei nieuw verworven toepassingen over te zenden. We kunnen vier groepen en zestien kanalen vóórkiezen, zodat we niet door anderen (eveneens op Group A en Channel 1 opererend) gehinderd worden, maar daarnaast kunnen we, als we over meerdere RF60-flitsers en/of V6-transceivers beschikken, aan de diverse apparaten verschillende instellingen toekennen. We hebben dus géén TTL-functionaliteit, maar we kunnen wèl met de V6 op de camera, een TTL-werkende systeemflitser aansturen dankzij de ‘TTL pass through’ instelling. In het geval van Nikon kan je dus bijvoorbeeld een SB-700 flitser via de V6 op een D800 camera volledig ddl laten flitsen, terwijl de V6 tegelijkertijd enkele RF60 flitsers manueel aanstuurt. Dat is heel zinvol: we kunnen onze Nikon set dus uitbreiden met het nieuwe Cactus draadloze systeem; de eigen flitsers zijn volop bruikbaar gebleven, maar ook: manueel in te zetten daarin.

Cactus RF60 Wireless Flash

De flitser ziet er uit als de bekende top-systeemflitsers; 20 cm lang (inclusief de flitsvoet), 8 cm breed en 6 cm diep; de uitersten werden gemeten. Het gewicht met vier AA-batterijen is 510 gram. Het is een degelijk product, met een forse zwenkkop, tot 270° links-rechtsom en 90° opwaarts te verstellen, er zijn een groothoekdiffusor (18 mm uitlichting) en wit bounce-kaartje voorhanden.

Aan de zijkant bevinden zich een statiefaansluiting en een klepje voor een 3,5 mm plugje en een USB- poortje. De voorzijde bevat een optische sensor en daaronder een power-aansluiting voor externe voedingen. De andere zijde, links van voren bezien, is voorzien van een klepje voor de batterijkamer. Aan de achterkant zien we een groot, te verlichten display en druktoetsen: Mode. Hiermee kiezen we de functie van de flitser; L, local, als opsteekflitser werkend, M, als Master, als aansturende flitser, of, los van de camera, in slave-/volgfunctie S. Met de Next-toets onderaan verplaatsen we een cursor over de instellingen vermogen (1/128 tot 1/1 in derden in te stellen) en de zoomstand (24 tot 105 mm). Met de Group-toets selecteren we uiteraard de groep A t/m D. Multi/HSS regelt de meervoudige flits-instelling en een High Speed Synchro-mogelijkheid. Dat laatste is bijzonder te noemen voor een niet merkgebonden manuele flitser. Dan, rechts, zien we een rood verlichte afflitstoets ‘Test’. De toets Menu is een insteloptie voor de functies kanaal en ‘Delay’, een eveneens nieuwe functie, waarin we de flits uitstellen ten opzichte van de aansturende òf de flitser zelf, gerekend in milliseconden. Een voorbeeld hiervan zien we verderop. Deze Cactus flitser is met een richtgetal van 45 krachtig te noemen en functioneert volledig compatibel met de andere Cactus producten. De flitsduur ligt tussen 1/300 (vol) en 1/20.000 seconde (1/128 van het vermogen), en we kunnen ongeveer 100 volle flitsen laten afgeven. Bij oververhitting-kans schakelt de recycletijd naar een periode tussen de 8 en 20 seconden. De slave stand heeft 2 opties; de tweede heeft een vertraging waarbij een voorflits uit een systeemcamera wordt genegeerd. De herhalingsnauwkeurigheid is prima en de kleurtemperatuur stabiel: deze blijft rond de 5600° K. Er worden geen flitskabeltjes meegeleverd, maar wel een statiefvoet en een tasje. De verkoopprijs bedraagt € 139,95 inclusief BTW.

Testbevindingen van de Cactus RF60

Doordat we over twee flitsers en drie transceivers konden beschikken, hebben we alle combinaties onderling kunnen uitproberen. De meest voor de hand liggende was: flitser op de camera in Master-modus en de tweede flitser op de steunvoet als Slave-flitser. De sterkte regel je individueel, evenals de uitlichtingshoek, zie de productfoto en het resultaat; het kunst-bloemstuk. Ook op tientallen meters ver weg reageert de slave-flitser, ook op de X-tijd van 1/250 seconde zonder afscherming onderin beeld. Groepen kunnen individueel bediend worden, of tegelijk, of worden uitgezet. Tot negen toevoegingen kunnen aan een groep worden toegekend, zoals HAIR (haarlicht), FILL (invullicht) en dergelijke. Hierdoor weet je wat de inzet van een bepaalde flitser tijdens een shoot is. Het uitgesteld flitsen is regelbaar tot 1 seconde (999 ms.) en kan worden ingezet als een tweede flits moet worden uitgesteld. Een danser of atleet kan daardoor op twee plekken in een locatie geflitst worden voor een front en rear curtain (eerste en tweede gordijn) sluitereffect. Maar er is nog een bijzondere toepassing: in een studio kun je met de camera flitser een model verlichten. De tweede, achtergrondflitser, staat op bijvoorbeeld 250 ms (die flits komt een kwartseconde na de eerste) en flitst dus alleen een – witte – achtergrond in. Daardoor verschijnt het model als silhouet. Daar is gemakkelijk een masker van te maken, dat tezamen met de geflitste opname voor een andere achtergrond kan worden gemonteerd. Zie het voorbeeld hierbij. Allerlei ‘kleine zaken’ maken de RF60 veelzijdig, zoals het regelen van de pieper, de duur van het LCD-licht, een quick flash functie (zo snel als mogelijk) en natuurlijk de samenwerking met de V5 en V6 modules. Voor toekomstige firmware-updates is er de USB-poort. Een Engelstalige gebruiksaanwijzing beschrijft alle mogelijkheden op duidelijke wijze.

Cactus V6 Transceiver

Aan de productfoto is al veel af te lezen omtrent de kleine (7,5 x 7,5 x 4,5 cm) en lichte (140 gram met 2 AA-batterijen) transceiver. De keuze voor 2 penlights is gunstig, omdat deze beter verkrijgbaar zijn èn veel langer meegaan dan de AAA-tjes. We kiezen voor TX, transmitter/zender modus, of RX receiver/ontvanger aan de zijkant. In de TX-stand zijn de groepen A, B, C en D beschikbaar en aan elke daarvan kunnen we bepaalde instellingen meegeven. Dat doen we met de menu-drukknop (voorzien van drie lijntjes) en de OK-knop. Het selectiewiel links heeft overigens óók een OK-‘indruk’ functie. Met een forse hendel wordt de V6 op de hot shoe van een camera bevestigd of op een statief, danwel op de meegeleverde voet. Een vergrendelpin voorkomt wegglijden. Het hot shoe-contact heeft meerdere pins/contactpunten voor de gangbare merkflitsers. Je kunt dus zowel op een Pentax-, als Canon- of Nikon camera de TTL-functies doorgeven, er zijn geen aparte V6-modellen te koop, slim! Voorop zien we een test-/afflits drukknopje, een venstertje voor de optische sensor (slave), een X-sync poort, USB-poort en het batterij deurtje, allemaal duidelijk. Het oranje verlichte LCD-paneeltje toont batterijstatus, vermogensniveaus, de geselecteerde flitser, de groep en het kanaal, de gevoeligheid van de draadloze ontvangst en de slave modus S1 of 2. De vier druktoetsen A, B, C en D selecteren de groep(en) die meedraaien in het draadloze flitssysteem. De Cactus V6 kost € 59,95.

Cactus V6 in de praktijk

We testten met de Cactus RF60 flitser, maar ook met andere flitsers, zoals de Nikon SB-700, de oude SB-24 en de Lumopro LP 160. Via een kabeltje werd ook een studioflitser aangestuurd. Natuurlijk reageerde alles, zoals te verwachten is bij een transceiver: de V6 op de camera in TX-positie en onder de betreffende flitser in de RX-modus. Probleem, nou ja; omstandigheid is wel, dat je alles per groep (of kanaal) moet instellen en bevestigen. Maar was de SB-24 nou groep C of A, enfin: nergens is, laat staan op afstand, te zien welke instelling wàt controleert en aanstuurt. Je kunt natuurlijk een lijstje maken (of in je telefoon opslaan) wat er ‘onder D’ zit of hoort te zitten. Bij de betreffende flitsers (verder weg, of hoger opgesteld), zie je aan een oranje verlichte D-toets dat díe daar in bedrijf is. Misschien moet je op een stukje wit linnentape een grote, zwarte D met viltstift schrijven en die op de flitser plakken! Het instellen zelf gaat eenvoudig: druk op de menu knop, dan komt Channel 1 tevoorschijn. Door op het instelwiel te drukken selecteer je de 1of een ander kanaal tot en met 16. Na indrukken heb je de kanaalkeus bepaald en volgt de volgende menufunctie: Optical Slave. Die staat standaard uit. Enzovoorts. Je kunt Relay, Delay, Lo(w) Power, EV-stappen, Flash set up, Copy set up, Profile (voor manuele Nikon-, Canon- of Pentaxflitsers) en submenu’s instellen. Kom je er niet meer uit, ga dan snel naar … het laatste submenu Factory reset!

Samenvattend

De Cactus RF60 flitser en V6 transceiver zijn een goede aanvulling op het bestaande systeem. Je kunt met enkele, eventueel oudere opsteekflitsers en een paar transceivers doelmatig draadloos flitsen. Dat lukt ook met studioflitsers en, nog mooier, allerlei flitsers gecombineerd. Daarbij kunnen ook de eigen Canon-, Nikon- of Pentax-flitsers draadloos TTL- òf manueel meedoen. Zeer veelzijdig dus! De werking in deze test was feilloos en de gebruiksaanwijzing levert geen hoofdbrekens op. In een apart boekje bij de V6 zien we goede voorbeelden met een beschrijving van de instellingen.

Dominique LatoelOver de schrijver
Mich Buschman is vakfotograaf, fotografiedocent, Focus testredacteur en auteur van verschillende boeken over fotografie. Hij is een echte mensenfotograaf, en werd in 2012 op twee vakgebieden genomineerd tot Portretfotograaf van het Jaar.

Besproken producten

Reacties

jozef02-03-2016 18:17:13
Bedankt voor deze test. Bij mij werkt optical slave niet, op geen vanbeide. Ik begrijp dat optcal slave de flits triggert van zodra hij een andere flits ziet flashen, of heb ik het mis?

Reageer op dit artikel

Naam (wordt getoond)
E-mailadres (wordt niet getoond)
Reactie