Hands-on met de Godox AD-200 flitser voor Fujifilm TTL

Bijdrage door Martin Hogeboom

In mijn fotografie maak ik vaak gebruik van flitslicht. Soms een klein beetje om het contrast aan te passen en soms heel veel om de sfeer van een opname compleet naar mijn hand te zetten. Dat doe ik bijna altijd met off-camera flitsers die handmatig instelbaar zijn. De belangrijkste reden om voor handmatige instelling te kiezen is dat het een betrouwbaar en voorspelbaar resultaat geeft. Nou ja… Eerlijk gezegd is er ook een andere reden: er is op flits-gebied ook nog niet zo heel veel anders te kiezen voor Fujifilm fotografen zoals ik. Er waren simpelweg nog weinig goede systemen op de markt waarmee je off-camera kunt flitsen met functies zoals TTL en HSS. Maar nu wel. En het goede nieuws: het is nog betaalbaar ook.

TTL en HSS

Nog even voor degenen die niet zo ingevoerd zijn in dit soort vaktermen: off-camera wil zeggen dat de flitser niet bovenop maar ergens naast de camera op een statiefje staat. TTL wil zeggen automatisch flitsen waarbij de flitser zelf het juiste vermogen bepaalt. HSS staat voor High Speed Sync, een instelling waarmee je bij elke sluitertijd kunt flitsen en dus niet meer vastzit aan maximaal ca 1/250 seconde maar ook bij 1/2000 seconde of sneller kunt flitsen. Een instelling die goed van pas komt bij het fotograferen van actie, maar ook als je in een lichte omgeving met een groot diafragma en flits fotografeert. Daarbij kom je vaak op een snelle sluitertijd uit en kun je zonder HSS geen flitsfoto’s maken. Een situatie die ik in de praktijk heel vaak tegenkom omdat ik nogal houd van portretten met een onscherpe achtergrond en mooi licht.

Voorbeelden HSS


Portretfoto's van rugbyspelers, direct na een wedstrijd op een modderig veld in Granada, Spanje. Geschoten met de Fujifilm X-T2 en 56mm/1,2 bij 1/8000 en f/1,4 met AD-200 flitser vanaf midden boven de camera, voorzien van een Rogue flashbender om het licht een klein beetje te verzachten (foto’s gemaakt tijdens de Outdoor Phy Experience - www.outdoorphotox.com)


Flitsfoto tijdens een bergwandeling met Fujifilm X-T2 en 16mm/1,4 lens bij 1/4000, f/2 en ISO 100 met Godox AD-200 flitser vanaf rechts (gemaakt tijdens de Outdoor Photography Experience - www.outdoorphotox.com)

Godox

Fujifilm had al wel zijn eigen systeemflitser, de EF-X500, die al deze functies aan boord heeft en waarmee je zelfs off-camera kon flitsen. Maar helaas werkt dat met infrarood-signaal en dat blijkt in de praktijk net wat minder betrouwbaar te zijn dan een radio signaal. Vooral in volle zon of in situaties waar de flitsers elkaar niet kunnen “zien” valt de verbinding nogal eens weg. De oplossing die ik hiervoor had was werken met een lange TTL kabel. Een stuk betrouwbaarder qua verbinding, maar ook weer niet perfect want het is gewoon niet zo lekker om vast te zitten aan een touwtje als je aan het werk bent. Tenminste niet als je zoals ik nogal beweeglijk bent en erg gesteld bent op je vrijheid. Maar gelukkig voor de Fujifilm fotografen zijn er nu ook andere merken die zich hierin gestort hebben. Eén daarvan is Godox www.godox.com, een fabrikant die al een hele lijn flitsers heeft, van kleine speedlights tot studioflitsers, zowel op netspanning als op accu. Naast TTL-triggersystemen voor Canon, Nikon en Sony is er nu ook een systeem voor Fujifilm leverbaar. Sinds een tijdje werk ik nu met dit systeem: de Godox X1F trigger in combinatie met Godox AD-200 en Godox TT685F flitsers. En ik ben er, op een paar kleine verbeterpuntjes na, erg tevreden over!

 
Actiefoto bij W.A.S.H auto cleaning in Enkhuizen: met de Godox AD-200 flitser vanaf links door een autoruit, op zijn laagste vermogen - geschoten met Fujifilm X-T2, 16mm/1,4 lens en 1/60, f/2, ISO250

Eigenschappen

De Godox AD-200 is een zeer compacte flitser met, zeker voor zijn formaat, een lekker zwaar vermogen van 200Ws. En dat voor een heel erg redelijke prijs: een set die bestaat uit een flitser met 2 verschillende flits-koppen én een TTL-trigger kost ca E 445,- inclusief BTW. Ik ben geen professionele apparatuur-tester maar een gewone gebruiker van spullen. Als ik iets nieuws heb gekocht ga ik niet eerst uitgebreid alle functies uitproberen. Ik haal hem uit de verpakking, check even snel de werking en zet het gewoon in bij een fotoshoot. Gaandeweg loop ik wel tegen zaken aan die niet duidelijk zijn of merk ik zaken op die niet werken zoals ik verwacht. Na een paar maanden intensief werken met de flitser kan ik wel zeggen dat ik er vrij probleemloos mee kan werken en dat is een dik pluspunt. De combinatie van compact en groot vermogen is voor mij ideaal: doordat het een niet te grote flitser is, is hij makkelijk mee te nemen in mijn fototas en dat maakt dat ik hem ook echt gebruik. Dit voordeel weegt voor mij erg zwaar. Op het moment dat ik ergens binnenstap voor een shoot wil ik in elk geval een basis-set aan spullen bij me hebben: een fototas met camera’s, lenzen en flitsers aan de ene schouder en een tas met lampstatieven en lichtvormers aan de andere. Heel vaak, zeker bij snelle portret-shoots, blijven de spullen die ik voor de zekerheid in mijn auto heb gegooid (zoals een koffer met zwaardere flitsers of grote softboxen) daar ook gewoon liggen, omdat er simpelweg te weinig tijd is om heen en weer te lopen en dat op te halen of omdat het teveel stoort in de flow van een fotoshoot.


Een sprong in zee, geschoten met Fujifilm X-T2, 10-24mm/4 zoomlens, bij 1/1000, f6,4 en ISO200 met Godox AD-200 flitser vanaf rechts (gemaakt tijdens de Outdoor Photography Experience - www.outdoorphotox.com )

De AD-200 is amper iets groter en zwaarder dan een uitgevouwen speedlight flitser en past dus zonder problemen in een vakje van je fototas. Dat maakt dat je hem altijd bij de hand kunt hebben en dus ook echt gebruikt. De constructie van de flitser maakt een dergelijke indruk en hij wordt geleverd met 2 flitskoppen een: normale flitskop en een zogeheten bare bulb flitskop waarmee je een grotere spreiding van het flitslicht krijgt. Erg handig als je bijvoorbeeld de flitser gebruikt om via een wand of een plafond te flitsen: hij beslaat een groter gebied. Als je al eens vaker met een moderne flitser gewerkt hebt is deze vrij snel te doorzien. De meeste knopjes en functies spreken wel voor zich en anders blader je gewoon de dunne gebruiksaanwijzing (in Japans en Engels) even door. De TTL werkt prima, de beelden zien er goed belicht uit. Ik houd persoonlijk wel van wat heldere, lichte beelden dus meestal stel ik standaard al een belichtingscorrectie van +1/3 of +2/3 stop in. Wat ik wel verrassend vind (nou ja, storend is misschien een beter woord…) is dat er onverwacht tussendoor totaal overbelichte flitsfoto’s kunnen voorkomen. Volgens de website van Godox kan dat te maken hebben met het kalibreren of instellen van de TTL meting. Maar ik heb het idee dat er soms onnodig veel van dat soort opnames tussen zitten; soms wel 3 of 4 achter elkaar voordat je de juiste belichting weer hebt. Het gekke is dat het ook niet constant voorkomt. Soms blijft het dagen achtereen afwezig en ineens treedt het weer op. Het kan misschien ook gewoon een bug in de software die nog eens opgelost wordt. Of ik heb zelf aan een knopje gezeten waar ik niet aan heb moeten zitten. Maar storend is het wel. De software van de flitser en trigger kun je via een kabel updaten. Via de website van Godox is de nieuwe firmware wel te vinden maar het installeren is alleen via een PC te doen is en niet via een Mac. Erg jammer voor iemand als ik die alleen Mac’s in zijn huis heeft. Het werd dus even een wat omslachtig klusje. Het zware vermogen is over het algemeen erg fijn. Geen zorgen over te weinig licht meer, zeker als je de flitser gebruikt in situaties overdag waarbij er al veel aanwezig licht is en je dus op hoge power moet flitsen. Af en toe komt het voor dat het minimaal instelbare vermogen nog wat aan de hoge kant is, bijvoorbeeld in situaties waar de flitser vrij dicht bij het onderwerp staat. Het zou fijn zijn als het vermogen nog wat lager ingesteld kan worden, maar door wat zelf geknipte grijsfiltertjes voor de flitser te schuiven kom je er ook wel. De flitser beschikt over een instellicht. Het is niet heel erg krachtig, maar in donkere situaties kan het heel handig zijn om een lampje te hebben dat je laat zien wat je doet.

Situaties waarin het grote vermogen van pas komt: flitsen buiten bij daglicht.


Paardrijden tijdens de Outdoor Photography Experience, Fujifilm X-T2 en 1 Godox AD-200 flitser vanaf rechts


Familie van der Weerd, voor een artikel in Rabobank magazine Dichterbij - Fujifilm X-T2 en 1 Godox AD-200 flitser vanaf links


Gerard Hardeman, aan het werk op de hei voor een artikel in het magazine Omwonen - Fujifilm X-T2 en 1 Godox AD-200 flitser vanaf links

Godox X1F Trigger

Aan de trigger moest ik even wennen, vooral aan de kleine knopjes en het draaiwieltje dat wel heel erg soepeltjes ronddraait. Hij werkt op zich wel logisch en simpel: je kunt naar keuze 3 of 5 groepen flitsers apart van elkaar en op afstand instellen. Met het mode-knopje schakel je elke groep in OFF, TTL of Manual en met het GR-knopje regel je een +/- correctie of het vermogen van 1/1 tot 1/128 (of 1/256 als je daarvoor kiest in de custom functie). Met de CH/OK knop kun je kiezen uit 32 verschillende radio kanalen. Het is wel een zendertje dat je dwingt om even rustig te kijken naar wat je instelt: als je te snel op de knopjes drukt en aan het instelwieltje draait kan het zijn dat je ineens ongewild de verkeerde instellingen doet. Het werkt wel goed, maar het is net even wat minder overzichtelijk als de Cactus V6 triggers die ik gewend ben te gebruiken. Het instellen van de trigger is iets waar ik even al mijn aandacht bij moet houden. En dat heb ik liever niet tijdens een shoot, ik focus me liever op mijn model. Wat ik verder nog wel een makkelijke uitbreiding zou vinden, is de mogelijkheid om tegelijkertijd het vermogen van alle groepen tegelijk te verstellen. Maar misschien heb ik dat ergens over het hoofd gezien, ik kon het in elk geval niet vinden. Kortom, het is een leuk apparaat maar ik kan niet wachten op versie 2. Of een software update.

Foto’s met meerdere flitsers


Portretfoto bij W.A.S.H auto cleaning in Enkhuizen: met meerdere flitsers, in 3 groepen aangestuurd door de X1F trigger: 1x de AD-200 en 2x een Godox 685f - geschoten met Fujifilm X-T2, 35mm/1,4 lens en 1/250, f/2, ISO500


Portretfoto van wielrenner Joey van Rhee voor het boek "Beter worden dan jezelf - Mental Coaching in sport" van Ben Middelkamp - met 3 flitsers, in 3 groepen aangestuurd door de X1F trigger: 1x de AD-200 en 2x een Godox 685f - geschoten met Fujifilm X-T2, 56mm/1,2 lens en 1/250, f/2,8, ISO250

Accessoires

Voor de flitsers is er al een mooi arsenaal aan accessoires beschikbaar, zoals reflectoren, shoots en een speedring voor Bowens softboxen. Ik gebruik hem voornamelijk in combinatie met een mooi compact softboxje: de SMDV Speedbox-70. Voorheen maakte ik vooral gebruik van flitsparapluutjes als ik zacht licht wilde maken, vooral omdat die kleiner op te vouwen zijn en sneller op te zetten zijn als een softbox. Maar deze speedbox heeft mijn parapluutjes vervangen. De naam zegt het al: hij is heel snel in en uit elkaar te halen. De baleinen zitten vast aan de speedring; je klikt ze bij het monteren 1 voor 1 heel gemakkelijk vast. Na gebruik is het een kwestie van 2 knopjes indrukken en hij schiet weer in elkaar zonder dat de baleinen eruit vallen. De speedring heeft een opening waarin je door middel van een schroefknop een flitser in het formaat van een speedlight stevig vastklemt, een simpel en doeltreffend systeem. Na een aantal maanden gebruik is de softbox, ondanks meermalen daags in- en uitvouwen een aantal valpartijen nog geheel intact. Degelijk spul dus. En hij geeft fijn zacht licht af.


SMDV speedbox-70 met GODOX AD-200

Conclusie

De combinatie Godox AD-200 met X1-F trigger is erg prettig in het gebruik, ondanks een paar kleine verbeterpunten zoals de onverwacht optredende overbelichte opnames, niet kunnen updaten via een Mac en de priegelige knopjes op de trigger. Maar je moet wat te wensen overhouden en deze punten wegen niet op tegen de voordelen. De prijs-kwaliteit verhouding is super: je hebt een volledig automatische, degelijke en krachtige TTL/HSS flitser samen met een trigger voor nog geen € 450,- inclusief BTW. Samen met de SMDV softbox vormt dit mijn nieuwe favoriete flitsset. Een aanrader!

Martin Hogeboom - www.martinhogeboom.nl - www.outdoorphotox.com

Reacties

Jelle Zijlstra18-01-2018 09:37:45
Een uitstekende, genuanceerde review en geen hallelujah reclame verhaal! Het beschreven probleem(pje) met af en toe overbelichte foto’s doet zich overigens ook voor met de Nissin i60A flitser op de Fuji X-T serie camera’s. In het algemeen vind ik de TTL-flitsfunctie van m’n Fuji camera’s een net wat minder consistent resultaat geven dan ik gewend ben van het Nikon creative lighting system.
Jef de Vries03-02-2018 20:47:58
Ik werk al jaren met Godox flitsers, zowel studioflitsers, reportageflitsers, de flitsers uit de Witstro serie en diverse AD200's. Ik werk eigenlijk nooit met TTL en belicht alles manueel. Jouw TTL probleempje herken ik dus niet. Ik raad om de jouw huidige trigger zsm om te ruilen voor de nieuwe Godox Xpro-f trigger. Dat is in alle opzichten een geweldige verbetering. Deze is net uitgekomen voor Fuji. Ik zelf gebruik de Nikon versie hiervan al weer zo'n 2 maanden intensief en kan niet meer zonder. Absoluut de beste trigger op de markt en vergelijkbaar met de 4x duurdere Profoto Air TTL. Veel succes verder met je werk.

Reageer op dit artikel

Naam (wordt getoond)
E-mailadres (wordt niet getoond)
Reactie