Review: Benro Tripod Macro TMS07A

Benro heeft een nieuw statief ontwikkeld speciaal voor fotografen die van macrofotografie houden, het Benro TMS07A macrostatief! Wij konden het natuurlijk niet laten om dit statief eens goed aan de tand te voelen, dus ging ik op pad met dit statief in combinatie met een Canon 7D Mark II en een Canon 100mm macro.

Op het Benro TMS07A statief hebben we een Benro IH0 Balhoofd gemonteerd die een maximaal draagvermogen van 6 kilogram heeft. Het Benro Tripod Macro TMS07A statief heeft een minimale hoogte van 11 centimeter en een maximale hoogte van 61 centimeter. De hoogte is exclusief balhoofd. De hoogte van het balhoofd bedraagt 8 centimeter. Genoeg theorie, op naar de praktijk!

In het gebruik is dit statief zeer handzaam. Ten eerste wordt het statief geleverd met een draagtas voorzien van een schouderband. Het statief heeft een transportlengte van 29,5 centimeter en weet hiermee dus altijd wel een plekje in of aan je tas te bemachtigen.

Je kunt de poten in 3 verschillende hoeken zetten en hiermee  gemakkelijk in hoogte wisselen. Je kunt de hoek veranderen door middel van het uittrekken van het vergrendelingsmechanisme, vervolgens de positie veranderen en het mechanisme daarna weer vastklikken. Hierdoor staat het statief altijd stevig en stabiel. De poten bestaan uit 3 secties die voorzien zijn van het welbekende twist-and-lock systeem.

Tip: Wanneer je met een statief fotografeert vergeet dan niet de beeldstabilisatie in je camera uit te zetten, dit kan voor onscherpte en trillingen zorgen omdat je camera bewegingen probeert te compenseren die er niet zijn.

Met een minimale hoogte van 19 centimeter inclusief balhoofd lukt het mij met gemak de kleinste bloemetjes en beestjes haarscherp vast te leggen. Het statief is zeer stabiel waardoor bewegingen tot een minimum worden beperkt. Wel merk ik dat je het balhoofd echt goed vast moet zetten anders zit er toch snel wat beweging in en blijft je camera niet precies in positie wat bij macro erg belangrijk is. Een millimeter verschuiving kan er immers voor zorgen dat net niet het juiste punt scherp is. Als je een wat zwaardere camera- en lenscombinatie gebruikt zoals in deze test, zou ik adviseren een balhoofd aan te schaffen wat iets meer draagvermogen en stabiliteit biedt. Gebruik je bijvoorbeeld een systeemcamera met een 60mm macro dan is het Benro IH0 balhoofd perfect!

Tip: Scherpstellen kun je bij macrofotografie het beste handmatig (MF) doen. Hierdoor heb je altijd zelf in de hand welk punt volgens jou scherp moet zijn. Bij AF gebeurt het nog wel eens dat je camera toch net iets anders scherpstelt dan jij voor ogen had. Om dit te voorkomen is MF dus ideaal!

Het Benro TMS07A macrostatief is echt een aanvulling als je veel met macrofotografie bezig bent: het statief is klein, handzaam en licht van gewicht! Belangrijk is om een goed balhoofd te kopen dat bij jouw camera past en genoeg stabiliteit geeft. Als deze combinatie goed is, dan heb je jarenlang macro-plezier van dit statief!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geschreven op dit artikel. Wees de eerste!

Reageer op dit artikel

Naam (wordt getoond)
E-mailadres (wordt niet getoond)
Reactie