Review: de razendsnelle Sony A9

Sony verlegt de grenzen van professionele camera’s

Met de A7R II kwam Sony al heel dicht bij het maken van een systeemcamera die zich kan meten met de beste digitale spiegelreflexcamera’s, maar met de A9 lijkt het erop dat de technische mogelijkheden van een camera zonder spiegel de beste DSLR’s nu toch voorbij gaan!

Pure snelheid

Theoretisch kun je met elektronische onderdelen veel sneller zijn dan mechanische. Toch wisten de beste spiegelreflexcamera’s zoals de Canon EOS-1D X Mark II en de Nikon D5 nog een stuk sneller te zijn dan veel van de nieuwere systeemcamera’s. Met de Sony A9 lijkt er een stap gemaakt te zijn naar een volledig elektronische revolutie. De 24,2 megapixel full-frame beeldsensor van de A9 heeft een gestapeld ontwerp waarbij het geheugen geïntegreerd is in de sensor waardoor deze véél sneller uitgelezen kan worden dan bij traditionele digitale sensoren. Niet alleen kun je daardoor continu met 20 beelden per seconde fotograferen met behoud van AF/AE-tracking, de sensor wordt zo snel uitgelezen dat ook het beeld in de elektronische zoeker continu in real-time wordt weergegeven. Ter vergelijking: de Nikon D5 en Canon EOS-1D X Mark II kunnen niet sneller dan respectievelijk 12 en 14 beelden per seconde, waarbij je ook nog eens blackout tussendoor ziet door het opklappen van de spiegel. De Sony A9 is met zijn elektronische sluiter dus echt waanzinnig snel en omdat het elektronisch gaat kun je beelden ook geruisloos vast laten leggen.

Zoveel beelden per seconde vast kunnen leggen is natuurlijk gaaf, maar als de camera niet snel genoeg scherp stelt krijg je alsnog alleen maar een hele grote verzameling vage, onscherpe plaatjes. Gelukkig zit dat wel goed bij de A9, want de camera berekent de autofocus en belichting van het beeld tot 60 keer per seconde. Ook het autofocusgebied is erg breed: de 693 autofocuspunten dekken ongeveer 93% van het beeldgebied. Het maakt dus niet uit of het onderwerp van linksboven of rechtsonder het beeld in komt vliegen, de 4D-Focus zoals Sony dit noemt weet uit iedere hoek je onderwerp razendsnel te pakken te krijgen. Uiteraard heeft de A9 als topmodel ook de ingebouwde 5-assige stabilisatie zodat je ook bij moeilijke (weers)omstandigheden of het uit de hand fotograferen met een telelens scherpe beelden vastlegt.

Voldoet aan de eisen van professionals

Een veelgehoorde klacht van systeemcamera’s is de korte accuduur in vergelijking met spiegelreflexcamera’s. Niet zo gek ook als alles elektronisch aangestuurd wordt! Toch heeft Sony goed geluisterd, want de nieuwe NP-FZ100 accu van de A9 gaat zo’n 2x langer mee dan de NP-FW50 die o.a. in de A7R II past. Met één volgeladen NP-FZ100 accu kun je tot 480 foto’s vastleggen. Als dat niet genoeg is kun je ook de optionele verticale batterijgrip VG-C3EM bevestigen waar 2 accu’s in passen.

Nog zo’n punt waar Sony naar geluisterd heeft: dubbele geheugenkaartsleuven! Waar de Sony A7-serie het moest doen met een enkele geheugenkaart passen er in de A9 2 SD(XC)-kaarten. De onderste sleuf ondersteunt UHS-II voor nog hogere overdrachtssnelheid. Professionele gebruikers die beelden snel moeten overdragen in de studio of langs de lijn kunnen dankzij de netwerkpoort voor een bekabelde LAN ook foto’s overdragen naar een FTP-server.

Ook op het gebied van bediening zijn er wat wijzigingen gedaan. Zo is er een extra draaiknop om snel te wisselen tussen focusmode. Dankzij het touchscreen en een joystick kun je gemakkelijk en intuïtief scherpstelpunten verschuiven en selecteren. Zo hoef je minder tijd te besteden in de menu’s en kun je sneller schakelen om geen moment te hoeven missen.

Daarnaast zal er, naar verwachting in de herfst, vanuit Sony een Pro support programma opgezet gaan worden. Zodra hier meer duidelijk over is laten we dit natuurlijk weten op CameraTools.nl!

Ook goed glaswerk

Naast de steeds beter wordende systeemcamera’s werkt Sony ook hard aan nieuwe objectieven. Dat doen ze niet alleen in de G-serie en de samen met Zeiss ontwikkelde lenzen, maar ook met de G-Master, kortweg GM, objectieven. Bij de G-Master staat hoge resolutie en aantrekkelijke bokeh hoog in het vaandel zodat je er unieke, sprekende beelden mee vast kunt leggen. Reportagefotografen kunnen hun hart ophalen met de 24-70mm f/2.8 GM, een allround en lichtsterk zoomobjectief met het ideale bereik voor straat- en portretfotografie. Voor wildlife- en sportfotografen heeft Sony naast de 70-200mm f/2.8 GM OSS nu ook een 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS objectief aan de line-up toegevoegd. Deze 100-400mm lens kun je ook combineren met de 1.4x of 2.0x extender voor nog meer bereik. Op de Sony A9 heb je dan een krachtige combinatie waarmee je snel vliegende vogels of onvoorspelbare sporters scherp vast kunt leggen.

Als je de Sony A9 hebt geprobeerd is het niet moeilijk om stiekem een beetje verliefd te worden op dit razendsnelle monster. Houd de sluiterknop maar eens ingedrukt en luister hoe alles voor je lens met een verbluffende snelheid vastgelegd wordt. Je moet het eigenlijk zelf eens ervaren om te beseffen. Natuurlijk kan dat ook bij CameraTools! Je bestelt de Sony A9 systeemcamera eenvoudig via de site, of kom eens langs in de showroom in Apeldoorn om hem eerst even vast te houden en uit te proberen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geschreven op dit artikel. Wees de eerste!

Reageer op dit artikel

Naam (wordt getoond)
E-mailadres (wordt niet getoond)
Reactie