Review: Godox Witstro AD360 + PB960

De Godox AD360 in de praktijk

Bijdrage van Done. by Tjeerd Derkink

Tijdens mijn carrière als reclamefotograaf, maar zeker tijdens mijn rol als skateboardfotograaf ben ik altijd op zoek geweest naar een perfecte combinatie tussen een compacte speedlight-flitser en een studioflitser. De snelheid om beweging te bevriezen met de krachtige output van een studiolamp. In de AD360, in combinatie met de waanzinnige accupack PB960 heb ik dat gevonden.

Nadat ik een aantal jaren terug las over de combinatie van speedlight-techniek in een studiokop, zoals de Godox QT-600 werd beschreven in diverse persberichten, was ik nieuwsgierig en heb 3 van deze studiokoppen aangeschaft. Een genot om mee te werken, snelle tijden en consistente lichttemperaturen. Erg betrouwbaar. De Godox Witstro AD360 is een soort van het omgekeerde, een speedlight-formaat flitser met de flitslamp van een studiokop. Perfect voor werk ‘in het veld’.

De flitser kocht ik bij CameraTools, onderweg naar een klant in Ermelo, waar ik de flitser met accupack meteen een van de extreemste testen liet ondergaan, 8 uur lang fotograferen in een vriesmagazijn bij een temperatuur van -28º C. De accupack was uit de verpakking vol, alle vier de blauwe lampjes brandden. 8 uur lang heeft deze flitser in de vriezer gestaan en pas in het laatste half uur weigerde de flitser, omdat de accupack leeg was. In vergelijking, de losse Nikon SB-28 speedlight, die ik gebruikte als invulflitser (M 1/16), heeft 4x een wisseling van 2500mAh penlights nodig gehad in dat tijdsbestek.

De AD360 kent nog een andere kracht. Het systeem dat bedacht is om lichtvormers op de kop te plaatsen. Met een diepe bajonet in de kop, plaats je in een handomdraai andere lichtvormers, zoals een beautydish, een diffuusbol, een snoot of de standaard meegeleverde reflector.

Met een los leverbare ‘Q-type multifunctional clip’ kun je de compacte accupack aan je statief hangen, zodat je echt een draadloze, mobiele lichtbron hebt. Geen geouwehoer met lange kabels en verlengsnoeren. Ook los leverbaar is een splitter voor de stroomkabel, zodat je recycle-tijden gehalveerd worden.

Zo heb ik de AD360 ook ingezet tijdens de fotografie van het NK Skateboarden, waar ik sinds jaar en dag de huisfotograaf van Skateboard Federatie Nederland, de skatebond, ben. De flitser plaatste ik met de standaardreflector en diffuser op het VIP-dek, zo’n 4 meter hoog. De reflector met diffuser gaf me op die manier een kunstzon, die met een bereik van zo’n 150º het hele skatepark verlichtte. Met de hulp van twee accentflitsers kon ik zo vrij door het skatepark lopen en actie tijdens de wedstrijd vastleggen. Ook hier kon ik de hele dag op 1/2 power (duration 1/1200 sec) met de flitser werken, zonder de accu tussentijds op te laden.

Minpunten heb ik nog niet kunnen ontdekken en ik verwacht deze ook niet te ontdekken. De flitser is onderdeel van mijn dagelijkse uitrusting. Het systeem is zo compact en snel op te zetten, dat ik de set altijd meeneem naar een shoot, al plan ik niet eens om flitsers in te zetten.

Ook los verkrijgbaar zijn houders om de AD360 in te klemmen en een grotere (S-mount) lichtvormer te plaatsen. Deze houders geven je de mogelijkheid om grote softboxen als een octabox of striplight in te setten. Deze heb ik bijvoorbeeld gebruikt om custom motoren op een elegante manier vast te leggen tijdens een custom bike event van Motoport Hengelo, waar ik met collegafotografen het collectief Thunder & Lighting voor opgezet heb, waarbij we ons in automotive en motor-fotografie specialiseren.

De nieuwe versie van de AD360, de AD360 II, heeft de gewilde TTL techniek opgenomen. Een techniek die ik zelf niet gebruik (alles manual), maar waarvan ik me kan voorstellen dat dit voor veel portretfotografen een aangename toevoeging is. Hiermee is de flitser wel iets duurder geworden. Maar dit veelzijdige systeem is met een prijs van € 419,- (AD360 + P960) een koopje, als je het mij vraagt.

Al met al is de Godox AD360 in combinatie met de PB960 Power Pack een onmiskenbare aanrader voor je (mobiele) studio-uitrusting!

Wie is Tjeerd Derkink?

Tjeerd is een vakfotograaf, die al ruim voor de term gebruikt werk het strobist-principe hanteerde, omdat hij het liefst op locatie werkt. Overal ter wereld van skatespot naar skatespot reizen met de beste skaters ter wereld vereist flexibiliteit van zowel de fotograaf als de apparatuur. Zo is het in die wereld al meer dan 2 decennia een gewoonte om met losse speedlights en radiozenders te werken. In de studio wordt deze techniek verder toegepast, meestal in combinatie met studiolampen en lichtvormers. Tjeerd is vooral bekend om zijn werk als architectuur-, skateboard- en muziekfotograaf waarin sfeer en beleving de hoofdrol spelen, maar werkt dagelijks als freelance reclamefotograaf voor zowel kleine als grote namen. Meer zien van Tjeerd? Kijk dan op zijn site, www.tjeerdderkink.com.

Reacties

Jef de Vries18-12-2017 08:48:00
En de AD200 ook al uitgeprobeerd. Ook subliem. En de nieuwe trigger de Xpro is fantastisch.

Reageer op dit artikel

Naam (wordt getoond)
E-mailadres (wordt niet getoond)
Reactie