Tips voor het werken met Hybrid Log Gamma HDR

Sony heeft drie nieuwe modellen camera's geïntroduceerd met als een van de bijzondere mogelijkheden het filmen in HDR (HLG). De afkorting HLG staat voor Hybrid Log Gamma. Het is de naam voor een nieuwe gamma curve die je de mogelijkheid biedt om prachtige opnames met sprankelende kleuren te maken.

Deze gamma curve zorgt ervoor dat er meer details zichtbaar blijven in de hooglichten; de lichtere delen van je opnames. Je werkt daarvoor in een REC.2020 kleurruimte. Het beeldmateriaal hoef je na de opnames niet om te zetten, je kunt het direct importeren in Final Cut Pro X, Adobe Première CC of DaVinci Resolve.

Op de tijdlijn kun je het materiaal monteren en daarna exporteren in REC.2020 zodat je het kunt uploaden naar YouTube of lokaal bekijken. Zolang je maar het beeld bekijkt op een geschikt HDR-beeldscherm zal je kunnen genieten van de sprankelende kleuren.

HLG is bedoeld om snel te kunnen werken met en het afleveren van beelden voor televisie, bedrijfsfilms en documentaires. Sony heeft hiervoor een aantal modellen uitgerust met Hybrid Log Gamma om deze opnames te kunnen maken: de FDR-AX700, HXR-NX80 en PXW-Z90 videocamera's. Via een firmware update (versie 4.0) moet dit ook beschikbaar komen voor de PXW-Z150 en PXW-FS5 camera's.

Onder de picture profile knop kan een keuze gemaakt worden uit een tiental verschillende profielen. Nummer 10 heeft als instelling HLG3 in REC.2020. HLG is onderverdeeld in drie smaken:

HLG1 = bedoeld voor opnames in het donker
HLG2 = bedoeld voor opnames in half donker
H
LG3 = bedoeld voor opnames in daglicht

Om goed te kunnen werken met HLG op de Sony camera’s moet je gebruik maken van je histogram op het LCD-scherm. Daarnaast moeten het Zebra 1 Level worden ingesteld op een waarde tussen 94 en 96%.

Ga daarvoor via de menu knop op de camera naar Display Instellingen en Zebra.

Stel de volgende waarden in:

Zebra-Selectie: ZEBRA 1
Zebra 1-Niveau: 94% (maximaal 96%)
Zebra 1-Diafragma Niveau: 4%

Verder moet vanuit hetzelfde menu het histogram op: AAN[ZEBRAPUNT] worden ingesteld. Daarna ben je klaar om opnames te maken in HDR (HLG3). Op je scherm komt nu rechtsonder het histogram te staan met aan de rechterzijde een dunne oranje lijn.

Links onder kun je zien dat ZEBRA1 is ingeschakeld (blokje met diagonale lijnen), dat je werkt in HLG en REC 2020 en Preset 10 HDR (Hybrid Log Gamma 3) gebruikt voor je opnames.

Zodra je begint met filmen is het heel belangrijk dat je gaat werken met het histogram. Een histogram is een staafdiagram dat laat zien hoe sterk de verschillende helderheidwaardes in je beeld zijn. Van links naar rechts zijn respectievelijk alle waardes tussen zwart en wit te zien. Er zijn twee type histogrammen: gecombineerd en per kleur, waarbij de waardes voor elke kleur, rood, groen en blauw, zichtbaar zijn. De Sony compactcamera's hebben een gecombineerd histogram.

De oranje lijn in het histogram is de grens tot waar je heldere objecten belicht mogen worden. Deze heb je ingesteld onder ZEBRA 1. Ga je voorbij die lijn, dan is dat geen ramp: je kunt met behulp van o.a. het diafragma en ingebouwde ND-filters de belichting zoveel mogelijk terugbrengen met de heldere waarden tegen de lijn aan.

Laten we even drie beelden met elkaar vergelijken zodat het wat duidelijker wordt wat de invloed is van het werken met HDR (HLG):

In het bovenstaande beeld is de camera ingesteld op REC709. Duidelijk is te zien dat in het beeld de kleuren minder sprankelend zijn en het histogram laat zien dat de donkere delen in het beeld sterker aanwezig zijn dan de lichte delen.

Hetzelfde beeld, maar nu met de HLG preset geactiveerd. Het beeld bevat sprankelende kleuren en er is veel meer helderheid aanwezig in het beeld. Het meest heldere deel ligt exact tegen de oranje lijn aan. Dit beeld wordt in een HDR (HLG) beeldscherm met een curve gecorrigeerd waardoor de donkere delen in het beeld weer terugkomen, de heldere delen en sprankelende kleuren blijven.

Ter vergelijking een opname in LOG met dezelfde camera. Op een normaal scherm lijkt dit ongecorrigeerd alsof alles is opgenomen in de mist. Donkere delen lijken niet aanwezig (zie links in het histogram) en de heldere lijken overbelicht. Niet is minder waar. Weergegeven op een beeldscherm met LOG correctie wordt dit geheel hersteld.

Het LCD-scherm en de zoeker van de Sony camera's zijn niet geschikt om HDR (HLG) beelden weer te geven. Je moet dus echt gebruik maken van het histogram. Daarnaast is er nog een hele belangrijke keuze om het HLG-beeld beter zichtbaar te maken.

Als voorbeeld neem ik de Sony FDR-AX700: In het menu onder opname/uitvoer instellingen kun je de opname instellen voor film en foto. Kies voor FILM en ga daarna naar opname instellen. Daar heb je de keuze tussen: XAVC S 4K, XAVC S HD en AVCHD (direct overdraagbaar naar bijvoorbeeld Blu-Ray schijven).

De instelling XAVC S 4K is 4:2:0 oftewel 8 bits video. De instelling XAVC S HD is 4:2:2, oftewel 10 bits. Het verschil is terug te vinden in het aantal tinten per kleur. Bij 8 bits is dat maximaal 256 en bij 10 bits wordt dat aantal verhoogd naar 1024 tinten per kleur: rood, groen of blauw. Hierdoor ontstaan er 1 miljard kleuren. Hoe hoger het aantal kleuren, des te sprankelender ze zijn. Bij 4K is het effect niet weg, maar zal het minder sterk aanwezig zijn.

Door gebruik te maken van een externe recorder is het echter mogelijk om ook in 4K de beelden in hoge kwaliteit op te slaan. Daarnaast kan er ook gekozen worden om de High Definition beelden om te zetten naar 4K met Instant 4K van RedGiant Software. Hierbij moet echter wel gerekend worden op lang wachten tijdens het renderen.

Terug naar de camera: in zowel HD als in 4K zal het beeld op je lcd-scherm er vaak uitzien alsof je door de mist loopt. Het beeld is vlak van kleur en het enige wat je kunt doen is vertrouwen op je histogram. Dat geldt ook voor het monteren van de opnames. Je importeert alles en met behulp van het histogram, de helderheid en contrast instellen kun je de beelden optimaal instellen voor HDR.

De beelden zijn in het veld te bekijken met een extern scherm, zoals de Atomos Ninja Inferno. Deze schermen zijn wel 10 bits en via instellingen kan een HDR-gamma curve direct worden toegepast op het signaal wat je via de HDMI uit de camera haalt.

Je beeldschermen thuis zullen ook 10 bits en voor HDR geschikt moeten zijn als je het beeld zichtbaar wilt maken. Dat is de enige manier om van volop van deze beelden te kunnen genieten.

Het gemonteerde materiaal kan vanuit de verschillende softwarepakketten in REC2020, 1080p HD of 2160p 4K worden geëxporteerd. Daarnaast kun je ook je camera via HDMI direct aansluiten op het beeldscherm. Zodra de montage of opnames afspeelt op een HDR-scherm krijg je de beloning waarvoor je al die tijd hebt gewerkt: 'WAUW!’

Workflow

Als voorbeeld heb ik een workflow gemaakt in Final Cut Pro X. In het onderstaande scherm is een nieuwe library aangemaakt in Final Cut Pro X. Deze heb ik de naam ‘HLG’ gegeven en geheel rechts in beeld is color processing ingesteld op ‘Wide Gamut’.

Daarna kunnen de opnames worden geïmporteerd. Verstandig is om hierbij het materiaal op je harddisk te laten kopiëren en de opties ‘Create optimized media’ en ‘Create proxy media’ in te schakelen. Dit neemt wel meer opslagruimte in beslag.

Nu kan er een project worden aangemaakt. Belangrijk hierbij zijn: video resolutie, Wide Gammut – REC.2020 in te stellen.

Nu kunnen de opnames gemonteerd worden in Final Cut Pro X. Let ook even op het histogram en de timeline monitor rechtsboven in het beeld. Het beeld is vrij vlak, er is weinig informatie aanwezig in de donkere delen van de opname.

Vergelijken we dat met een opname zonder HLG3, dan valt meteen op dat het beeld donkerder is en minder kleuren bevat.

Gaan we het beeld opgenomen in HLG3 corrigeren, dan krijgen het volgende resultaat: de schaduwen en de hooglichten worden gecorrigeerd.

Wat meteen opvalt is dat de kleuren veel meer verzadigd zijn als in de opnames zonder HLG3. Het water en riet hebben sprankelende kleuren. Helaas zijn Apple monitoren niet geschikt om HDR-beelden te vertonen. Hier moet je dus een geschikte externe monitor voor aanschaffen.

Hetzelfde geldt ook voor het delen van de montage naar een Apple Device. Hiervoor wordt een geschikt videobestand gemaakt voor iPhone, iPad of Apple computers. Maar, zoals ik al zei: deze beschikken allen niet over een beeldscherm geschikt voor HDR (HLG), dus zul je bij het exporteren ook niet de REC.2020 terugvinden bij Color Space.

Exporteer je de montage in ProRes, dan wordt Wide Gamut – REC.2020 wel ondersteund. Dat bestand heeft de hoogst mogelijke kwaliteit en ondersteunt beelden in 8, 10 bits en hoger.

Compressor biedt een uitkomst als het gaat om een video te delen naar YouTube in HDR. Door eerst de volledige montage te delen als een Master File en deze vervolgens te importeren in Compressor, kan daar vervolgens onder YouTube en video settings gekozen worden voor een Wide Gamut – REC.2020 export in 8 Bits Mpeg 4, H264.

Om het bestand te kunnen uploaden heeft YouTube nog wel wat extra informatie nodig om het bestand te kunnen verwerken. Meer informatie hierover vind je terug op hun website: https://support.google.com/youtube/answer/7126552?hl=nl

En ook hier geldt, net als bij beelden kijken op je televisie: je scherm moet geschikt zijn om HDR-beelden te kunnen bekijken.

De HDR-functie met HLG is op dit moment dus vooral een mooie toevoeging voor de komende jaren. Het aantal schermen dat op de markt komt met HDR zal steeds meer worden. Met de Sony FDR-AX700, HXR-NX80 en PXW-Z90 camcorders ben je goed voorbereid op de kwaliteit en kleuren die de nieuwste beeldschermen weer kunnen geven!

Bijdrage van Gert Kracht, Audio - Video - Fotografie - Verhalen

Reacties

Er zijn nog geen reacties geschreven op dit artikel. Wees de eerste!

Reageer op dit artikel

Naam (wordt getoond)
E-mailadres (wordt niet getoond)
Reactie