Top tips van natuurfotografen, voor natuurfotografen

Doe meer met natuurfotografie met deze tips!

Natuurfotografie is de verzamelterm voor een heleboel verschillende onderwerpen. Dieren, landschap, macro, het valt allemaal onder natuurfotografie. Met tips, tricks, do’s en don’ts  voor natuurfotografie kun je boeken volschrijven, en daar zijn er dan ook heel veel van gemaakt. Desalniettemin hebben we natuurfotografen Theo Bosboom, Bob Luijks en Rob Dijkstra gevraagd naar wat zij iedere (aspirant) natuurfotograaf op het hart zouden willen drukken. Hieronder een aantal top tips waarmee je in ieder geval alvast aan de slag kunt!

1. Ken je onderwerp en hou vol

“Of je nu op pad gaat om een prachtig landschap te fotograferen, of op zoek gaat naar een bepaalde plant of dier: kennis is macht,” aldus Bob Luijks. Wat is het ritme van het dier, en op welke tijden is het actief? Waar komt de zon op in het gebied om mooi licht te hebben? Als je weet wat je fotografeert, en snapt wat dit voor impact heeft op de mogelijkheden voor goede foto’s, dan neemt je kans op succes sterk toe. Theo Bosboom beaamt dit: “De beste foto’s onstaan vaak als je je vastbijt in een onderwerp en net zo lang doorgaat tot je het gevoel hebt dat het echt niet meer beter kan.”


Brunssummerheide. Bob Luijks: “De plek spotte ik vroeg in de zomer. Het wachten op de bloeiende heide kon beginnen. Vijf ochtenden vroeg opstaan waren nodig totdat alle omstandigheden perfect waren.”

2. Sta vroeg op (of blijf tot later buiten)

Een bekende term onder fotografen en filmers: het gouden uur. Het tijdstip dat het mooiste natuurlijke licht geeft voor natuurfoto’s. Zacht strijklicht met een gouden gloed. Vlak na zonsopgang, en vlak voor de zonsondergang. Rob Dijkstra en Bob Luijks benadrukken de waarde van deze momenten. Bob Luijks: “Voor veel mensen is dit misschien nog wel de zwaarste stap, steeds weer vroeg op staan. In de zomer zelfs al rond 4:00 uur, om maar op tijd te zijn! Maar de ochtend heeft zo veel extra’s. Doordat het ’s nachts afkoelt heb je vaak nevel of mist, een geweldige sfeermaker. Dezelfde kou en vocht zorgen er ook voor dat insecten nog niet kunnen vliegen, waardoor je ze makkelijker kunt fotograferen.” Rob Dijkstra is ook fan van het ochtendlicht, maar wil iedereen die geen ochtendmens is toch een hart onder de riem steken: “Als het vroeg naar bed gaan en vroeg opstaan toch een grote drempel is, begin dan met het gouden uur ’s avonds, een uur voor zonsondergang. Als je ziet hoeveel impact dit bijzondere licht kan hebben, zou het zo maar kunnen dat je de volgende keer je wekker wat vroeger zet!”

3. Slecht weer bestaat niet

We mopperen graag op het weer. Het licht is te hard, een saaie grijze lucht of het regent. “Natuurlijk,” zegt Bob Luijks, “als je een open heidelandschap wil fotograferen helpt een druilerige dag niet echt. Maar blijf niet stil zitten, pas je plannen aan de omstandigheden aan! Schijnt de zon, dan ga je naar open landschappen, met regen zijn de kleuren veel intenser, en grijs weer is ideaal voor zachte macrofoto’s.”


Edelhert. Bob Luijks: “In de bronsttijd is het vaak druk bij de edelherten - uiteraard niet op die ene dag in de stromende regen. Toen ik eenmaal een edelhert gevonden had, ben ik daar 1,5 uur bij gaan zitten. Vroeg of laat zou het natgeregende dier zich uitschudden, een moment van een seconde dat je niet mag missen.”

4. Zet je materiaal creatief in

Het gebruik van goed materiaal en handige accessoires kan je een heleboel extra mogelijkheden geven. Een statief beperkt je in je flexibiliteit? Bekijk het eens van de andere kant: de tijd die je neemt om je statief goed neer te zetten en op te stellen kan je perfect gebruiken om nog eens goed om je heen te kijken. Zo kijk je nog beter om je heen, en zie je opeens dat een paar stappen opzij een groot verschil kan maken in het eindresultaat! Als fotograaf leer je ook dat je een groothoekobjectief gebruikt voor een landschap, en voor wildlife wil je zoveel mogelijk millimeters. Maar wat als je het omdraait? Een heidelandschap met een groothoek geeft veel concurrerende dennen, die nog meer tientallen of honderden pixels in beslag nemen. Als je er een tele-objectief op richt kun je de nadruk leggen op de essentie: heide en een mooie den, die je in detail kunt zien.

Daarnaast is Bob Luijks ook groot fan van het gebruik van een polarisatiefilter: “Het polarisatiefilter kun je digitaal niet na maken. Je haalt er schitteringen en reflecties mee weg, zodat de lucht, maar ook bladeren bijvoorbeeld, een veel intensere kleur krijgen. Water wordt er zelfs transparant van. Het juiste filter tijdens het fotograferen zorgt ervoor dat je meer tijd buiten kunt spenderen, en niet tot in de late uurtjes naar je monitor hoeft te turen om je beelden te bewerken.”

5. Heb oog voor het gewone en ga voor verrassing

Zeldzame onderwerpen fotograferen kan een kick geven. Maar geweldige foto’s maken van het alledaagse, of veel geziene onderwerpen, dat is veel uitdagender, en geeft nog meer voldoening wanneer je een gave foto weet af te leveren! ‘Out of the box’ denken, en de dingen net iets anders durven doen, zijn daar heel belangrijk bij. Daar zijn Bob Luijks en Theo Bosboom het beide roerend over eens. Theo: “Hoe origineler en unieker het beeld, niet noodzakelijk het onderwerp, hoe meer voldoening het geeft als fotograaf. Mijn beide fotoboeken, ‘IJsland puur’ en ‘Dromen van wildernis’ hebben veel aandacht en waardering gekregen omdat ik daarin bekende plekken en onderwerpen op een verrassende en persoonlijke manier in beeld heb weten te brengen. Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan, en zal het niet in alle gevallen lukken. Maar je moet het als fotograaf in elk geval af en toe proberen!”


Foto uit ‘Dromen van wildernis’, Theo Bosboom

6. Fotografeer op jouw manier

Een bepaalde stijl hebben is niet goed of fout. Het laat zien wie je bent, dus durf vooral op jouw eigen manier aan de slag te gaan! “De één houdt van licht, de ander van donker. Hij wil alles scherp, zij wil misschien zachte beelden,” zo vertelt Bob Luijks. “Dit heeft alles te maken met smaak. Vergelijk het maar met schilderkunst: hou jij van Rembrandt of Mondriaan? Twee stijlen, maar allebei succesvol. Laat je dus niet leiden door goed of fout, maar kies je eigen weg.”

Theo Bosboom vult hem aan: “De kunst is om aan de regels en tips die je leert over compositie, techniek en alle andere zaken die een foto succesvol kunnen maken je eigen draai te geven. Bekijk vooral veel beelden van fotografen en kunstenaars die al wat verder zijn in hun carrière. Kijk wat je van ze kunt opsteken. En neem al die kennis daarna tot je, laat het je inspireren, en geef er je eigen twist aan. Voldoening halen uit je foto’s doe je uiteindelijk toch met beelden waar jij blij mee bent, met jouw eigen stijl!”

Over de meewerkende fotografen

Theo Bosboom is een professioneel fotograaf met een grote passie voor de natuur. Zijn beelden zijn onderscheiden bij de Zilveren Camera en diverse internationale fotowedstrijden, en worden gepubliceerd in gerenommeerde tijdschriften als National Geographic en Outdoor Photography. Onlangs verscheen zijn 2 e fotoboek, ‘ Dromen van wildernis’, over de natuur in de Lage Landen. Theo begeleidt fotoreizen naar IJsland en Noord-Spanje voor Nordic Vision, en geeft zelf ook workshops in Nederland. Voor meer informatie kijk je op www.theobosboom.nl en www.fotoreizen.net .

Bob Luijks is al vanaf zijn jongste jaren graag buiten. Eerst om het buiten zijn, later vanuit een interesse over het hoe, wat en waarom. Deze interesse gaat niet alleen uit naar de dieren- en plantenwereld, maar ook naar de achtergronden van het landschap.  Zijn aanpak is misschien wel het best te beschrijven als ‘gebiedsfotograaf’, waarbij respect voor de natuur voorop staat. Naast fotograferen verzorgt hij ook de layout van boeken, folders, en eigenlijk alles wat met de promotie van natuur en landschap te maken heeft. Bob geeft ook regelmatig workshops in de natuur. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op www.natuurportret.nl .

Rob Dijkstra is al jaren gepassioneerd fotograaf. Zijn vrije tijd brengt hij graag door in de natuur, waar de Gelderse Poort en de Veluwe zijn favoriete zwerfplekken zijn. Als het grootste gedeelte van Nederland zich ‘s ochtends nog een keer in bed om draait, struint hij al rond in de natuur. Rob organiseert regelmatig foto- en video-excursies voor hobbyfotografen. Kijk voor meer informatie op www.foto-excursies.nl .

Reacties

Er zijn nog geen reacties geschreven op dit artikel. Wees de eerste!

Reageer op dit artikel

Naam (wordt getoond)
E-mailadres (wordt niet getoond)
Reactie