Twee nieuwe objectieven van Tamron nader bekeken

Tamron 18-400mm – een krachtpatser in een klein jasje

De net nieuw uitgekomen Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD, beschikbaar met Canon of Nikon vatting, heeft naast zijn compacte formaat nog veel meer te bieden. Van groothoek tot telezoom, dit objectief kan het allemaal aan! Deze lens is uitermate geschikt voor spiegelreflexcamera’s met een APS-C of DX formaat sensor waardoor je bereik zelfs 28.8-640mm is op full frame formaat en je dus bijna alles beeldvullend vast kunt leggen.

Van importeur Transcontinenta mochten we even op pad met een pre-productiemodel van de Tamron 18-400mm. De beeldkwaliteit is in dit model nog niet geoptimaliseerd dus nog niet indicatief van het definitieve objectief dat je straks kunt kopen, maar om je een goed beeld te geven van het bereik van deze lens heb ik een vergelijkingsfoto gemaakt op 28.8mm en 640mm met een Canon 7D Mark II. Zo kun je goed zien hoe groot het bereik eigenlijk is. Wil je dus een landschapsfoto maken en daarna focussen op een detail? Dat is geen probleem met deze nieuwe Tamron lens.

Je kunt prima fotograferen uit de hand, dus zonder statief, met de Tamron 18-400mm. De lens is immers van een goede (beeld)stabilisatie voorzien waardoor je gemakkelijk uit de hand kunt fotograferen en je altijd flexibel bent om snel van positie te veranderen. Een voorbeeld: tijdens het fotograferen van wat bloemen kwam er een reiger voorbij. Dankzij het zoombereik en de stabilisatie hoefde ik niet van lens te verwisselen, het was enkel een kwestie van aan de zoomring draaien, de reiger volgen en afdrukken. Met zo’n veelzijdig bereik leg je dit soort onverwachte momenten in een handomdraai vast.

Ook van dichtbij inzoomen op kleine objecten/onderwerpen is met deze lens mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld erg dichtbij komen bij die bloem of vlinder komen en zo een prachtig gedetailleerde foto maken. Dit alles is precies wat deze lens zo sterk maakt, je kunt eigenlijk in iedere situatie uit de voeten met deze lens en de meest prachtige foto’s maken.

Wil je dus een breed inzetbaar objectief en het liefst niet te vaak met lenzen wisselen? Dan is dit objectief wellicht iets voor jou! Dit objectief is verrassend licht van gewicht (710 gram), heeft een krachtig bereik van 18mm tot 400mm en geeft ook nog eens een prachtig bokeh. Kortom, de Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD is voor iedere situatie geschikt en ideaal om mee te nemen op reis!

Tamron 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2

We mochten ook nog even kort aan de slag met een pre-productiemodel van de nieuwe Tamron AF SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2. Deze zal beschikbaar zijn met een Canon of Nikon vatting en is een interessante keus voor veeleisende fotografen die op zoek zijn naar een allround zoomobjectief met goede lichtsterkte én ingebouwde beeldstabilisatie. De Tamron-versie is aanzienlijk voordeliger dan de Canon of Nikon varianten, maar belooft ook een uitstekende beeldkwaliteit te gaan leveren.

In de korte tijd die we er mee hadden waren we in ieder geval onder de indruk over de bijzonder stille én snelle autofocus in combinatie met een Canon EOS 5D Mark IV. Het is een stevig gebouwde lens met en zeker geen lichtgewicht, maar het gewicht en de constructie geven veel vertrouwen in de degelijkheid en betrouwbaarheid. In combinatie met een full-frame spiegelreflexcamera is het geheel goed in balans en ligt het lekker in de hand. Omdat de lens nog een pre-productiemodel betrof hebben we helaas geen voorbeeldfoto’s, maar de eerste reviews van de Tamron AF SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 zullen binnenkort vast online te vinden zijn - wij zijn in ieder geval hoopvol gestemd na deze eerste kennismaking!

Reacties

J.F. de Waart10-08-2017 23:08:39
Wat gaat de prijs, bij benadering, worden?
Remco van CameraTools 15-08-2017 16:37:05
De prijzen zijn al bekend J.F. de Waart! Op het moment van schrijven kost de Tamron 18-400mm € 799,- en de SP 24-70mm f/2.8 G2 € 1.399,-.

Reageer op dit artikel

Naam (wordt getoond)
E-mailadres (wordt niet getoond)
Reactie